80 de secunde…

Vacanța de vis nu există? Deși o plănuieșți cu lunile înainte și strângi bani ca să pleci undeva cu cineva drag, vacanța perfectă, fără urmă de vreo încurcătură, accident amuzant sau bagaje uitate, nu există!

Așa am crezut și eu.. mai ales că au trecut mai bine de doisprezece ani de când am plecat într-o vacanță cu adevarat planificată în detaliu, care să mă facă să zâmbesc cu drag de fiecare dată seara, în dormitor, când număr zilele până plec.

Să pui la punct totul în cele mai mici detalii nu este atât de ușor. Trebuie să te gândeșți la fiecare amănunt și să te pregăteșți din timp ca vacanța ta de vis să rămână un vis trăit din plin și după ce te întorci pe pământ românesc.

Eu am stabilit câteva reguli de călătorie:

 • Să nu-ți lipsească o borsetă cu cele mai importante acte și banii de călătorie,
 • Să nu faci bagaje prea mari care să îți îngreuneze călătoria din toate punctele de vedere,
 • Să nu uiți niciodată camera, bateriile și câteva carduri de memorie de rezervă,
 • Dacă pleci spre ținuturi însorite, protejează-ți pielea orice ar fi. Dacă pleci spre Moș Crăciun, ia mereu cu tine o haina groasă și fii cuminte ca să nu te treacă pe lista copiilor obraznici.

Astea sunt regulile de baza când vine vorba de o călătorie. Dar să te pregăteșți pentru aventura vieții tale cere mai mult.

Aici este implicat omul cu care pleci. Este necesar să știi că el este cel cu care iți împarți experiența vieții și cel alături de care vrei să te bucuri intens. Așa că era mai mult decât evident că prietenul meu trebuia să-și facă repejor bagajele.

Eu am ales CristianTour și un Circuit cool și exotic spre ceea ce credeam mereu că e pe altă planetă și anume America. Dacă eșți fan al culturii și vrei să înveți lucruri noi și super interesante, unul din circuitele culturale Christian Tour îți stă la dispoziție și îți oferă câteva variante pentru a-ți expanda cunoștințele și pentru a explora locuri uimitoare.

Pentru unii, America este un ținut de poveste, pe care ar fi și păcat să nu-l explorezi. Să respire un aer diferit, să întâlneșți oameni de tot soiul, să te bucuri de străzi însorite și ochii să  ți se lungească pe clădirile mult prea înalte.

Am ales Circuitul SUA & Canada pentru adrenalină, și zic asta deoarece am impresia că aceste locuri nu dorm niciodată și transmit o permanentă energie pozitivă.

Nu ai cum să te plictiseșți, drept vorbind 10 zile în această călătorie. Este într-adevăr un vis.

 Normal că i-am dat un mesaj prietenului meu și i-am zis să-și facă bagajele căci în curând o să respire aer american. Nu mi-a trebuit mult timp ca să realizez că i-am oferit o doză de nerăbdare și energie pură, pentru că în fiecare zi de atunci este ca argintul viu și așteaptă ziua cea mare.

Că să pleci într-o astfel de experiență îți trebuie un plan. Oricât de mult ai iubii un loc de care ai auzit doar.  Vrei să te bucuri la propriu,de el, așa că nu poți să pleci fără să îți pui pe hârtie niște idei.

Am scos agenda, am rupt paginile, am citit tot ce se poate citi pe net despre America și turismul de acolo și mi-am rezumat totul încet-încet.

New York must see

 1.  Nu ai cum să ratezi vestitul New York și Central Park. Să vizitezi magazinul Tiffany & Co, 727 5th Avenue and East 57th Street, Manhattan, NYC, NY.,
 2. Nelipsita statuia Libertății din vârful căreia ai cea mai frumoasă priveliște a întregului oraș,
 3. Fă-ți poze pe Times Square în luminile de la apus, în agitația și aglomerația oamenilor,
 4. Vizitează The World’s Most Famous Arena – Madison Square Garden din centrul Manhattanului, veche de 51 de ani, vestită pentru toate marile evenimente care au loc periodic acolo,
 5. Fă-ți cumpărăturile, dacă ai pus special bani deoparte pentru asta, pe cea mai populară stradă din New York, Fitfh Avenue,
 6. Privește orașul seara din vârful Empire State Building, și cineaza la restaurantul  Empire room, în aer liber,
 7. Răcorește-te vizitând cascada Horseshoe, cea mai mare dintre cele trei care formează binecunoscută cascadă Niagara. Un peisaj sublim, un aer curat și inima care-ți bate odată cu sunetul apei puternice dansante din fața ta.

New York must eat

 1. Manhattan clam chowder – supa tradițională pentru care New Yorkul este cunoscut. Este preparată din scoici, carne de porc, ierburi, roșii și alte legume. O combinație interesantă, ambițioasă pe care e musai să o încerci,
 2. Baked pretzels – o gustare rapidă, dar chiar dacă sunt niște simplu covrigi, rețeta din New York nu se compară cu cea de acasă,
 3. Breakfast at Buvette. – chiar dacă e în New York, restaurantul are specific franțuzesc, iar micul dejun aici te poartă puțin și pe Champs-Élysées,
 4. Cheeseburgers (and beer) at Burger Joint. – burgerii sunt tradiționali americani, așa că e neapărat necesar să savurezi unul și la ei acasă. Nelipsita bere, pentru că ce strigă mai tare AMERICA decțt o bere bună?

Washimgton D.C. must see

 1. Casa Albă este prima și cea mai așteptată vizită pe care o aștept cu mare drag. O clădire de 5000 de metri pătrați, de un alb imaculat, elegantă și frumos poziționată,
 2.  The Library of Congress – cea mai mare biblioteca din lume care datează de la 1800,
 3.  Jefferson Memorial – spre deosebire de Lincoln memorial, cel pentru Jefferson mi s-a părut mereu mai frumos. Te duce cu gândul la Grecia și fură puțin din cultură ei.

Washington D.C. must eat

 1. Salvadoran pupusas – America e o țară a națiunilor, așa că e destul de ușor să vezi că și mâncarea lor este adusă de rase și oameni diferiți. Pupusas sunt asemănătoare cu niște pâinici clasice cu făină de porumb sau de orez, cu diferite umpluturi.

Părăsesc cu regret o mică parte din fabuloasă America și mă îndrept spre Canada. Vreau să văd cât de cumsecade sunt oamenii de aici, ce îmi pregătesc și ce minunăiii sunt pe cale să văd. Circuitul începe de la Albany, fosta capitală SUA.

Albany must see

 1.  Emire State Plaza este prima mea oprire. O gigantică indindere curată, spațioasă, verde pe alocuri, cu o arhitectură uimitoare, valențe gotice, un amestec de gust și surprindere,
 2.  The Egg – the Empire State Plaza’s Center for the Performing Arts. Mereu mi-a plăcut din poze acest ou uriaș. Este o construcție diferită, seamănă cu o jumătate de ou înăuntrul căruia găseșți gălbenușul –  o monumentală posibilitate să faci parte dintr-un spectacol incendiar. Un teatru aparte,
 3.  Slater – museum memorial. De afară pare o casă roșiatică veche și destul de ignorată, dar acest muzeu este de o splendoare iesita din comun, ceea ce o aduce aici, pe lista mea. Nu trebule să-l ratez.

Albany must eat

 1.  Patiseria Baken you crazy – un nume cu sonor de unde vreau nepărat să încerc omletă și clăltitele,
 2.  Restaurantul Cheescake Maschismo – un restaurant care a devenit de curând purtătorul unui titlu mare – cel mai bun restaurant de cheesecake, așa că, nu am cum să ratez așa delicatese.

Ajungem în Ottawa, capital Canadei, iar un tur detaliat al acestui oraș înzestrat cu tot ce îi trebuie, garantat o să mă arunce în primul restaurant cu specific. Cum să ocoleșți Blocul Central de pe Dealul Parlamentului, Monumentul Războiului Național din centrul orașului, Galeria Națională din Canada, Canalul Rideau șau Château Laurier? Nu eșți pasionat de această țară și cultura ei dacă nu observi și atingi pământul oricât de rece ar fi.

Urmează Quebec – rezonanțe franceze peste tot. NOTĂ pentru sine – învață puțină franceză.

Quebec must see

 1.  Mergem din străduță în străduță, vizităm fiecare cafenea și intrăm în fiecare magazin de suveniruri sau amintiri de neuitat din parte veche a orașului,
 2.  Vizităm Palatul Regal și fortificațiile din Qubec,
 3.  Ne avântăm în Parcul De La Chute-Montmorency și încercăm călătoria cu zipline-ul,
 4. Explorăm parcul național de la Jacques-Cartier,
 5.  Dacă avem noroc și timp, luăm parte la festivalul d’été de Québec,
 6.  Vizităm museul Național de artă MNBAQ,
 7.  Încercăm specialitatile de ceai de la Fairmont Le Château Frontena – un hotel istoric, cu o imagine de vis, regală, din Quebec.

Quebec must eat

 1. Supă de mazăre.  Îmi plac supele în general, așa că nu am să las ca această specialitate să-mi scape,
 2. Maple Baked Bean – boabe de fazole coapte cu arțar. Hm… sună delicious, nu?

Adevărul e că circuitele exotice Christian Tour sunt unele dintre cele mai frumoase experiențe de care poți să ai parte. Sunt o mulțime de oferte și niciuna nu dezamăgește. Explorezi lumea întreagă, prin cel mai capabil portal de travel.

Acum, că să fiu împăcată 100% cu această vacanță, știu sigul că dragul meu Cristi o să ofteze mult din cauza asta, dar trebuie să știu că plec acasă, după zile pline de experiențe noi, cu cel puțin încă un troler. Activitatea preferată a unei fete sunt cumpărăturile, nu-i așa? Cum să plec eu de la New York fără să sec puțin mall-urile extravagante de pe acolo? Cum să vizitez Canada fără să iau cu mine acasă o parte… ceva mai mare din ea?

De ce 80 de secunde? Pentru că atât mi-a luat să fiu fermecată de acest circuit uimitor. Atât mi-a luat să mă decid dacă este o vacanță potrivită pentru amândoi. Atât mi-a luat să rezerv totul. Atât mi-a luat să-mi fac bagajul în gând și tot atât mi-a luat să-l conving pe Cristi să mergem. (Bine, nu-I adevărat, mi-a luat cca 3 secunde să-l conving pentru că visa de multă vreme să ajungă și el prin Canada).

Hai să petrecem nopțile numărând stelele de pe un cer străin, printre oameni necunoscuți, doar noi doi, într-o călătorie de regăsire, de vis și speranțe, pe meleaguri îndepărtate. Toate, doar la un click distanță, doar 80 de priviri pline de dragoste și speranța, pentru o amintire de neuitat.

Articol scris pentru #SuperBlog2019 – Proba 5

One Reply to “80 de secunde…”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *