Care e diferență dintre un ou mare și un ou mic?

Am văzut reclama aia în fiecare zi, de mai multe ori pe zi când eram mică. Păcat că acum nu se la difuzează. Pentru ce-i care nu stiu, era o reclamă cu o fetiță care, împreună cu tatăl ei făceau prăjituri, iar cum mie mi-a plăcut mereu să fac prăjituri, la mine mama a venit cu un alt proiect. Ca să nu fiu în rând cu lumea și să învăț doar ce se petrece într-o bucătărie, când ne-am mutat la casă, dintr-un orășel uitat de lume, în Craiova, a trebuit să învăț câte puțin din toate că să înțeleg cum se renovează o casă.

Nu stiu cata lume a trecut prin asta dar o să vă prezint planul nostru de reconstituire al unui vis care a trăit numai pe hârtie mai bine de 5 ani.

Primul pas:

De fiecare data când cumperi o casă și ești în criză de timp, o să riști să cumperi ceva la un preț mai accesibil, care să-ți permită să-ți achiziționezi și mobilă și eventual să renovezi totul în defavoarea zonei sau anumitor facilitate. Așa s-a întâmplat și în cazul părinților mei, deși zona a fost bună, aproape de aglomerația orașului și de cele mai importante zone-țintă de care mama avea nevoie, tot trebuia să o familirizăm cu stilul nostru ca să zic așa.

Vreau să vă spun că, desi căsuța era mititică și curtea pe măsură, asta nu înseamnă că era un capăt de țară. Toate se pot rezolva cu un creion și câteva foi de hârtie. Trebuie doar să te organizezi bine și să pui la punct fiecare detaliu.

Pasul 2:

Ai mei nu au fost genul de oameni care să caute ajutor în disperare: un sfat de aici, unul de acolo, un om la vie și unul la casă și uite așa s-a conturat din ce în ce mai bine schița de pe hârtie. Așa că, dacă nu ai ajutor profesionist, riști ca visul tău să prindă viață mai greu, mai tărziu, dar nici asta nu este un capăt de țară. Vrei să faci economii și să-ți permiți căsuța visurilor? Se poate și de unul singru.

Pasul 3:

Aveam nevoie de materiale de construcții pentru căsuța din Craiova. Trebuia să îi schimbăm geamurile, să desființăm o cameră și să o refacem aproape în totalitate, să scimbăm parchetul, să reparăm acoperișul, să schimbăm gardul, să renovăm baia mare și să o punem la punct pe cea mică, să închidem holul de la intrare, să punem tavan fals, să schimbăm bateriile și mobilierul din bai și să rezolvăm problema canalizării.

Nu am avut niciodată norocul și sincer, nici nu mă așteptam să reușească mama să ia o casa gata de locuit, mai ales că veneam și eu cu câteva idei de design sau cum ar arăta camera de zi ceva mai îmbunătățită. Așa se întâmplă, când e casa ta și știi că poți să faci tot ce vrei în ea, pui bani deoparte și te gândești că mâine-poimâine visul prinde viață.

Pasul 4:

Am început prin a pune pe hârtie toate ideile și toate problemele pe care le-am găsit căsuței noastre. Am scris în detalui ce trebuie reparat, cum trebuie schimbat și cât ne-ar costa totul. Apoi am trecut la decorat (cum să sari pasul asta?). Ce produse vrem, ce culori, ce forme, cum să le folosim pe toate, ce mobilă veche păstrăm și ce donăm. Uite așa am început să prindem curaj. Bunicul meu este un om în putere chiar daca a crescut 4 copii și 3 nepoți; cum să își lase grădina necizelată, poarta neîngrijită sau iarba netăiată? Nici pe departe.

Pasul 5:

Am început să căutam sfaturi și sfaturi de la experți pentru a începe munca propriu-zisa. Am început să căutam materiale de construcții online și așa ne-am mai luat o grijă de pe cap. Munca în sine, a durat cca 2 ani, pentru că am vrut ca totul să arate și să se simtă ca acasă. Nu ne plângem de niciuna din alegerile pe care le-am făcut. Chiar dacă ușile de la duș s-au spart la 2 zile după ce le-am luat și a trebuit să cumpărăm altele, chiar dacă broasca de la poartă s-a rupt și din neștiință am cumpărat una greșită 😀 Așa se învață. Chiar și din greșelile astea care atunci parcă ne costau o avere am învățat ceva, iar acum ne uităm cu drag la căsuță și ne bucurăm de tot ce am realizat.

Canalizarea a fost reparată, holul a fost închis în termopan, acoperișul este superb construit cu ferestre de mansardă mari, camera mea a fost refăcută în totalitate, poteca de la poartă până la casă este prevăzută cu pavaj, mobila veche a ieșit din scenariu, tavanul fals întregește camerele, bucătăria și baia cea mare arată uimitor cu gresie în culori calde, pământii, iar cei 2 pufoși care și-au făcut apariția la noi acasă se bucură de tot confortul.

Vindem Ieftin

 Cum se făceau reclameme odată la tv cu prăjituri „construite” de la zero, așa și noi cu căsuța nostra. Așa că vă inteb: Care e distanța de la un vis mare, la un acasă doar al tău?

Articol scris pentru SuperBlog 2020 – spring edition. Proba 3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *