Ca să crești mare…

De când mă știu am auzit-o pe mama spunându-mi: “Ia și citește!”, la aproape orice. Orice îți cade în mână e bine să citești, să-ți dezvolți vocabularul, să înveți lucruri noi, să înțelegi mai bine alte lucruri și să știi să te descurci singur.

E adevărat că odată cu era tehnologiei viteză și cu toate gadgeturile pe care cei mici le au și care le absoarbe toată atenția și energia, rar mai vezi un copil citind, dedicandu-și ceva timp unei cărși. Rar îl vezi cu o carte pentru copii în mână, documentându-se like the old way.

Știm că toate culorile și jocurile, desenele animate și filmele par mai pline de viață decât o carte amărâtă, însă numai datorită unei cărți ajungi să-ți dezvolți creativitatea, să fi unic în ceea ce știi să faci cel mai bine și poți surprinde pe oricine cu originalitatea personalității tale.

Lucrez într-un domeniu în care copii se plimbă zilnic pe lângă mine, sunt puși să-și arate dibăcia, dexteritatea, energia. Copilăria fiindu-le mai pură ca oricând. În dublaje de desene animate copiii sunt fascinați că ajung să fie vocea vreunui personaj trăznit de la TV. Adoră să vadă actorii “bătrâni” cum vin și se prostesc în fel și chip la microfon și de asemenea crește inima în ei când râd cu regizorii și cu personajele din cine știe ce materiale preferate văzute până atunci numai la tv.

Este adevărat că ne-am lovit și de această schimbare majoră prin care trec copiii din ziua de azi. Niciun copil nu așteaptă în pauză citind o carte, toți stau pe telefon, tabletă, pe difeirte aplicații sau se uită la diferite filmulețe pe youtube sau tik tok. Se ignoră metodele clasice de dezvoltare și creștere în favoarea unui ecran cu touch care le oferă lumea întreagă, dar le limitează imaginația.

De aceea sunt de părere că o carte bună, fie e o poveste încâlcită sau pur și simplu o cărticică colorată pentru preșcolari, este ideală pentru ca un copil să se dezvolte sănătos. Cărțile personalizate, cărțile gândite de oameni mari pentru oameni mici sunt de asemenea potrivite că un artist în devenire să își întărească punctele mai slabe pe care știe că le are, la care trebuie să mai lucreze și să își perfecționeze cititul, vocabularul și comunicarea. Dacă știi că cel mic nu se pricepe foarte bine să raspundă la diferite întrebări singur, o carte personalizată care să îl ajute este perfectă. Dacă cea mică nu citește cum trebuie sau se împotmolește la cuvintele mai lungi și mai greu de pronunțat, cu grupuri de litere confuze și sunete necunoscute, o carticică care să îl explice clar și un suflet răbdător lângă ea, o poate motiva să aibă încredere în sine, să știe că se poate și să înțeleagă cu grijă, atenție și multă multă răbdare.

Când vine vorba de cadouri, oricât de mult ar fi plâns în fața unui joc de Lego sau lângă o păpușă colorată, eu mizez pe faptul că o carte cadou împușcă doi, trei iepuri dintr-o lovitură.

Beneficiile cititului pentru copii:

  1. Le dezvoltă vocabularul și învață cuvinte noi
  2. Le dezvoltă abilitățile de comunicare și înțelegere
  3. Datorită cititului unt capabili să găsească soluții singuri la diferite probleme
  4. Le dezvoltă imaginația
  5. Le păstrează ochii sănătoși
  6. Le dezvoltă abilitățile academice
  7. Crește încredere în sine
  8. Le dezvoltă emoțiile pe măsură ce empatizează cu diferite personaje din cărți
  9. Le întărește concentrarea
  10. Le îmbunătățește memoria

Fă-i testul! Afla câte ceva despre cărți, beneficiile lor și cine îți poate transforma copilul într-un erou!

[os-widget path=”/daianaslavuteanu/c%C4%83rticic%C4%83-pas-cu-pas-elefantul-cade-n-nas-d”]

Articol scris pentru SuperBlog 2020 – ediția 21 – proba 10

3 Replies to “Ca să crești mare…”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *