Inovație, evoluție, proces = TEHNOLOGIE

Pe măsură ce viața se schimbă ai mereu surpriza ca tehnologia să vine cu ceva nou. Să te ia pe nepregătite, să te uimească și să te pună pe gânduri uneori.

Îmi aduc aminte când au apărut în magazine mașinăriile pentru bonuri. Casiera îți scana produsele, îți dădea bonul și după trebuia să îl înserezi într-o mășinărie roșie, puțin dubioasă unde să plătești, iar în cele din urmă să primeșți alt bon ca să poți ieși din magazin. Mi s-a părut un pas foarte isteț pentru magazinele mari de tip hypermarket care sunt mereu olimpice la formarea de cozi la casele de marcat.

Apoi încet au apărut casele de marcat de tip selfcheck – te duci frumos, îți scanezi produsele, plăteșți, le pui în plasă, primești bonul și pa, la revedere.

Astea sunt doar puține din lucrurile noi cu care învățăm să ne descurcăm într-o lume a vitezei, a tehnologiei.

E imposibil să alegi, să rămâi la același nivel, când ai atât de multe posibilități mult mai rapide. Până și pensiile sunt multe pe carduri. Și știu cât de greu mi-a fost să-mi învăț mama să folosească singură cardul.

Cel mai amuzant episod s-a întâmplat tot datorită ei. Având în vedere că nu trecuse de mult timp pe card și nu știa să-l folosească, eu mergeam la bancomant să îi scot bănuții, iar într-o zi toți oamenii de la coadă, din spatele meu mă rugau să îi ajut să-și scoată banii pentru că li se părea prea complicat. M-am simțit utilă. Mi-am dat seama cât am avoluat, cât de greu le e unora să se adapteze și câte eforturi se fac pentru că modernismul să nu înece pe nimeni. Mama a învățat să își scoată singură banii, după multe lupte destul de frustrante, a învățat să trimită mesaje, să folosească emojiurile, să sune cu video.

Telefonul este primul din multele dispositive pe care le ai acum disponibile și care sunt aici, aproape de ține ca să îți ușureze orice tip de muncă. Nu m-aș putea despărții de el. Este conexiunea mea directă cu oricine și orice soluție de care am nevoie.

M-am rătăcit? Am Maps. Mi-e foame? Am o mulțime de aplicații pentru livrare de mâncare și o mulțime de oferte de restaurante și cafenele la care îți e mai mare dragul să mergi. Nu știu unde să plătesc facturile? Am câteva aplicații care îmi facilitează enorm și această problemă. Este târziu și nu am cu ce să ajung acasă? Iau un Uber,  tot cu ajutorul telefonului.

Totul ne este servit pe tavă și personalizat dacă vrei, în așa fel încât timpul a devenit cel mai prețios, iar economia lui pentru a-l dedică altor activități mai importante este azi crucială.

Se construiesc roboți, tehnologia a ajuns într-un punct în care tot cu o aplicație de pe telefon, frigiderul  îți pregătește o masă sau espresorul îți face cafeaua. Trăim într-o lume în care totul este pe fugă și orice secundă este vitală. O lume în care ai tehnologia la tine acasă, atât de aproape și ușor de controlat. Cu un laptol poți să clădeșți imperii, iar dacă ai și accesorii laptop potrivite, poți să îți îndeplinești visurile și să-ți atingi scopurile mult mai rapid. Un univers colosal numit internet îți oferă lumea întreagă, tot felul de informații doar la câteva clickuri distanță.

Pentru unii, tehnologia este văzută ca o pierdere de timp, având în vedere că au fost depășiți de ea, iar capul aplecat în telefoane garantat nu poate să-ți aducă ceva bun. De unde știi? Poate băiatul ăla își planifică examenele,  poate doamna respectivă citește o informație de care are reală nevoie, poate domnul a primit un mesaj cu privire la familia sa. Sunt grămezi de motive pentru care ecranul ăla mic și luminat este tranșa tehnologică supremă. Nu este o pierdere de timp, pentru că alegi să îl deschizi conștient, pentru că e timpul tău și ți-l manageriezi așa cum trebuie, cum îți place, iar timpul petrecut făcând ceva ce-ți place nu e timp irosit. Tutorialul ăla de animații 3D poate fii biletul tău spre o carieră de succes.

Zilele trecute am stat acasă și m-am jucat jocuri video. O altă călătorie greu înțeleasă de părinți sau generațiile mai vechi. Nu stă totul în muncă și o gândire încleștată de o societate învechită. Scoate capul din cutie, privește puțin în jur, oamenii s-au schimbat. Jocurile video te învață diferite abilități, te pune în contact cu jucători din toată lumea, înveți limbi noi, cunoști oameni noi, culturi noi. Nu tot ce înseamnă gaming sunt ore de frustrare în fața unui ecran. Îți dezvolți aptitudinile, înveți strategii, înveți să lucrezi în echipă, să ajuți, să sprijini. Fă-te comod intr-un scaun de gaming, pune-ti căștile, pornește PC-ul și cucerește lumea. E toată numai a ta!

Îmi aduc aminte cu cât drag am urmărit filmul Ready player One – o lume a viitorului dată de o pereche de VR care s-a dovedit a fi biletul către o schimbare radicală a vieții.

Asta înseamnă tehnologie. Asta este evoluție.

Ready to play?

Articol scris pentru #SuperBlog2019 – Proba 6

One Reply to “Inovație, evoluție, proces = TEHNOLOGIE”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *