Reguli de acasă

Toate bunicile și mamele au secretele lor, pasate din generație în generație cu privire la cine știe ce. Cum să dormi mai bine, cum să treci de răceală, cum să scapi de durere, leacuri și șiretlicuri moștenite de zeci de ani care, spre surprinderea mea și a generațiilor tinere care caută totul pe net, încă funcționează.

Ia pozele părinților, ale bunicilor din tinerețe și o să afli imediat cum volanele, mânecile în clopot, rochiile largi, fustele vintage, sunt acum la mare căutare cu titlul de romantism, feminitate și trend al zilelor noastre, aceleași haine care zac în dulapul mamei atat de frumos păstrate, îngrijite cine știe prin ce metodă, parfumate cu săpun pus printre hainele chitite frumos și purtate cu grijă.

Mama avea o regulă e aur când venea vorba de încălțăminte. Nu știu cât de importantă era pe vremea ei și cât de rar se cumpărau pe atunci hainele sau încălțămintea. Știu doar că avea șifonierul plin de rochii și veșminte de catifea sau mătase atât de drăguțe și atât de frumoase, păstrate cu grija de 30 de ani, care au fost modificate sau transformate în hăinuțe noi să îmi vină și mine, pentru spectacole de școală sau evenimente mai cochete. Dulapul cu încălțăminte era mereu plin de sandale cu toc înalt și de pantofi damă de lac sau piele la care mama ținea foarte mult, primite în dar sau cumpărate de la târg, achiziționate de prin țări străine pentru că erau greu de găsit în țară.

Erau obiecte vechi, dar care arătau atât de bine pentru că ținea cu dinții de regula ei de aur: Dă-le cu cremă! Orice ar fi, dă-le cu cremă, că așa rezistă în timp, așa nu se rup, nu se taie, nu se fac urme urâte pe ele, nu se pătează și doar așa rezistă. Știam cum crema de pantofi este ideală pentru încălțămintea din piele, pentru că ea este o adevărată investiție și nu toată lumea își permite să o schimbe ”ca pe șosete”, știam că este bună ca să nu apară urme de purtare, să fie păstrată mai mult timp și să te țină câțiva ani nu câteva luni, însă mama nu a ținut neapărat cont de material, atâta timp cât ele puteau fi date cu cremă, știa că magia ei va funcționa orice ar fi.

Din punctul meu de vedere, fiind una din puținele membre ale familiei mele care pune accentul pe cantitate, nu neapărat calitate, am ignorat regulile mamei, oricât de bune ar fi fost.

Moda se schimba, trece, trendurile vin și pleacă, ce se purta acum 50 de ani apare brusc azi în detalii la care nici nu te aștepți: ciocatele de acum ceva ani sunt în vogă în prezent, volanele la fel, se poartă culori aprinse și hainele largi, dar super comode, se poartă talia înaltă, iar catifeaua va rămâne mereu precum albastrul regal dintr-un castel de prinți și prințese, nu se demodează indiferent de secol.

Dar pentru cineva care vrea diversitate și culori, pentru cineva care are sute de perechi de încălțăminte, uite că se ignoră regulile de îngrijire ale hainelor și încălțămintei. Totodată uite că și așa, chiar dacă am prea multe perechi de încălțăminte, tot pe o pereche de New Balance mizez când știu că am o zi mai încărcată sau nu mă simt prea feminină pentru tocuri sau ceva mai deosebit.

Stilurile, moda, trendurile sunt reinventate, renăscute, înbunătățite și marchează fiecare an într-un mod unic. Călătoreși în trecut ca să-ți descoperi viitoarele preferințe în materie de modă. Este destul de simplu să îți găsești stilurile definitorii care te vor scoate în evidență apelând la câteva note fine dictate de anii trecuți.

Odată cu trendurile, eu bag în sacul cu secrete si regulile de ingrijire, mai ales o crema de pantofi neagra si eventual putin ulei. Incaltamintea de damă ramane totusi sub aripa grijulie a mamei deorece regulile sunt și vor rămâne mereu în vogă acasă, pentru că de fiecare dată când merg acasă cu orice încălțăminte mai lucioasă, fie ea piele sau imitație de piele, tataie primește comanda de la mama: ”Da-i și ei ghetele cu cremă!”

Articol scris pentru SuperBlog 2020 – ediția 21 – proba 9

2 Replies to “Reguli de acasă”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *