Probabil ai citit titilul și ți-ai imaginat o lume undeva prin 2050 asemănătoarea cu prezunțiile strămoșilor nostri despre prezentul pe care îl avem noi acum. Probabil ți-am imaginat niște sisteme de teleportare ca să nu mai ai nevoie de mașină sau mijloc de transport în comun, poate ți-ai imaginat clădiri înalte până dincolo de nori și sisteme de securitate mult mai performante. Poate nu mai există lucrători în retail și te scanează un roboțel când intri sau când ieși din magazin. Poate nu trebuie să-ți mai probezi hainele pentru că altă invenție revoluționară te măsoară automat când intri în mall și îți sugerează haine potrivite pentru tine.
Viitorul poate fi orice, poate fi și frumos, dar poate să aibă și părțile sale mai puțin colorate. Să ne imaginam o lume perfectă este foarte simplu, să ne imaginăm o lume utilă, funcțională și fară eșec, este proape imposibil.
Chiar dacă lumea ta perfectă rămâne o schiță rătăcită prin minte, eu mi-am propus să văd totul din altă perspectivă. Să ignori părțile rele ale situațiilor mai puțin plăcute din viață și să te axezi pe momentele plăcute, ți se pare foarte greu uneori, mai ales când știi că un rău mititel are așa mare putere să iți înghită zece lucruri bune.
Am dezvoltat un plan, mai ales când merg la cumpărături, mai ales când trebuie să stau la cozi și învăț înjurături noi sau îmi cunosc colegul de coadă mai bine decât pe iubitul meu. Am încercat să privesc lucrurile altfel, să ignor stresul și frustrarea omului că femeia de la casă este în vârstă și se mișcă prea greu, iar coada se mărește și nervii clienților dansează rumba între ei. Am început să ignor grupurile de fete, care pleacă la cumpărături împreună, iar daca ajungi să probezi haine cumva pe lângă ele, afli ce au mâncat la prânz, cât s-au îngrășat în ultimele doua săptămâni și cu cine de întâlnesc mâine seară. Am început să las deoparte cuplul evident în care el e forțat să meargă la cumpărături, cinci ore și ea este ca pe podium la Milano. Am ignorat mama super stresată că nu găsește nimic pentru băiețelul ei, iar copilul este evident stânjenit de cuvintele prea tare rostite ale male sale care întorc alte doua-trei priviri în stangă și-n drepata de la oameni de diferite nații și vârste. Am ignorat răutatea și lipsa de bun simt ale oamenilor și m-am axat pe o activitate destul de draga mie – cumpărăturile – încercând să o transform în clipe de relaxare și descoperire.
Când am stat la cămin și lucram în celalalt colț al Bucurestiului, mereu, după muncă, preferam să stau 30 de minute/o oră printr-un hypermarket de lângă casă. Erau momentele mele de respiro, de relaxare, știam că acolo pot găsi lucruri noi sau pot să mă răsfăț cu diferite produse care mi-au devenit mici vicii. Ascultam oamenii în stangă și în drepta, trăgeam cu ochiul la un preț și cu urechia la povestea fetei de la raionul de cărți, urmăream reduceri și pe băiatul drăguț care își caută un sos bun pentru paste. Stăteam la coada de la casă mai mult de drag, pentru că știam că orice s-ar întâmpla acolo, era doar o zi obișnuită. Nu știu cât de stresați sunt casierii și cum simt energia negativă a clientului căruia i se pare că așteaptă prea mult, nu știu cât de greu este să îți faci treaba cu zâmbetul pe buze de pe cealaltă parte a tejghelei când probabil ai vrea să tragi un pui de somn atunci sau să faci un duș fierbinte. De aceea, gândindu-mă că oamenii ăia au deja o viață destul de grea, macar un client să vina la ei binedispus, care le iartă micile întârzieri și nu fac din țânțar armăsar doar pentru că un produs nu se scanează din prima.
Când au apărut aparatele de auto scanare, viața parca mi s-a ușurat de zece ori. Lașând la o parte zilele în care fata responsabilă cu ele nu știa în câte părți să mai ajungă pentru că se mai bloca un aparat, clientul te privea cu cei mai mari ochișori de cațel bleg și inocent, cartela îți juca feste și trebuia să fie implicată și o a treia persoană, produsul avea vreo problemă ș.a.m.d.
Macar acolo am gustat puțin din stresul oamenilor de la coadă, când alți clienți se uită fix la mine pentru că nu mai terminam odată.

SmartCash RMS este cea mai puterică platrormă software pentru retail din România. Se folosește pentru managementul oricărui format comercial, online sau offline. Atât magazinele cu autoservire precum kypermarketuri, supermarketuri și minimarketuri, depozitele cu autoservire și livrare en gross, magazinele online dotate cu platforme logistice, lanțuri de magazine cu număr nelimitat de puncte de vânzare, magazinele individuale de producător cât și HoReCa se pot servi din această plaforma care le face afacerea mai profitabilă, rapidă și ușoară.
Apărută în anul 1998, SmartCash RMS era doar o versiune șubredă, foarte simplă, a unei aplicații de gestiune, pe care Dor Bujor Pădureanu, fondatorul de mai târziu al companiei Magister o dezvolta, la cererea unui prieten. În anul 2002, este înființată compania Magister Software, având că obiect principal de activitate dezvoltarea platformei software SmartCash. În anii ce au urmat, produsul este dezvoltat continuu, în echipa Magister fiind cooptați analișți, contabili, specialișți în retail sau programatori de geniu. Astăzi aceasta platforma este singurul produs software autohton, care acoperă orice format comercial, indiferent de tipul său, cu o dedicare concentrată pe cinste, precizie și acuratețe.
De ce se leagă un soft performant pentru un restaurant de tip fast food de exemplu:
- Deschiderea programului și autentificarea casierilor
- Introducerea sumelor în sertar la începutul zilei
- Utilizarea interfețelor cu butoane touchscreen și imagini
- Înregistrarea cantităților multiple ale aceluiași articol
- Colectarea articolelor cântărite
- Anularea articolelor de pe bon
- Încasarea rapida cu numerar
- Încasarea cu tichete valorice
- Încasarea cu cardul
- Preluarea comenzilor de la clienți și setarea datei de livrare pentru acestea
- Încasarea avansurilor pentru comenzi
- Stornarea avansurilor și încasarea diferenței de plata la ridicarea comenzilor
După părerea mea, pentru o rețea de magazine, pentru un kypermarket, dar și pentru magazinul de la scara blocului un astfel de soft este ideal pentru ca viitorul magazinului tău – fie el de vechime sau nou născut – să fie unui protejat, calculat, organizat și ușor se utilizat.
De asemenea, odată cu pandemia, majoritatea oamenilor au îmbrățișat puternic ecommerce-ul, cumpărăturile online, de acasă, unde totul se desfășoară mult mai rapid și mai sigur. Odată ce POS a devenit acronimul meu pentru ”Plătește Orice Simplu”, un card mic și nicio interacțiune cu livratorul este ideea idelă pentru distanță și siguranță. Este unul din modurile prin care un soft puternic, o platformă profesionistă este binevenită pentru ca o afacere oricât de mică să nu-și piardă clienții și să crească în credibilitate având o bază puternic studiată și organizată.
Personal vorbind, când vine vorba de viteză, cumpărăturile fizice sunt un mod de relaxare, însă cele din online vin cu prioritate. Chiar dacă e vorba de ce o să mănânc la prânz sau ce partofi la ofertă mai găsesc, toate se desfășoară mult mai rapid și oarecum mai repede de acasă. Vezi prețurile mai repede, știi exact mărimea și uite cum coșul e plin, iar livratorii deja parca așteaptă să-ți sune la ușă.
Luând în considerare că am lucrat în retail o perioadă destul de scurtă, pot spune că un soft bine gândit știe să iți ușureze munca de o mie de ori. Doua-trei formule, câteva taste și întregul raport al zilei îl aveai la îndemăna în câteva minute.
Așa că dacă vrei să tăiești în viitor, nu uita că lucrurile care ți se par banale de astăzi, nici prin cap nu le treceau celor mai sclipitoare minți de acum 50 de ani.
Articol scris pentru SuperBlog 2020 – ediția 21 – proba 8

One Reply to “Tu cum vezi viitorul?”