Un vis pe structuri solide


Vise, visuri, speranțe, credințe. Extaz!

Nu cred că trece o zi fară să speri la ceva, fară să vrei să realizezi ceva, fară să mergi înainte și să fii mândru că ai putut realiza, la un moment dat exact ce ți-ai dorit. Chiar dacă e un lucru mic, precum mersul în picioare când abia ai împlinit un an, chiar dacă e doar o fărâmă de curaj cu care o inviți pe fata de care iți place la o întălnire indiferent de răspuns o să-ți dea, chiar dacă faci o alegere greșită și nu iei acel examen, chiar dacă se întâmplă să ai slujba perfectă și simți că nimic nu e prea complicat pentru tine; toți cerem ceva de la viață.

E un dictionar de arhitectură, o creștere a potențialului și îndeosebi a bucuriei tale, Oricine are secretele lui, oricine crede că poate să țină întreaga lume în palmă doar strângând o altă mână caldă sau văzând un zâmbet pur, niște brațe mici drăgăstoase care iți înconjoară gâtul sau o îmbrățișare caldă de la mama când ai țipat la ea.

Pui bazele unei case eficiente energetic, cu poluare redusă, dar care dă liber la zâmbete și potențial. Visele se realizează în timp, cu un plan bine pus la punct. Construirea unei case are câteva etape esențiale pentru a te asigura că rămâne în picioare o viață – atât pentru tine cât și pentru generațiile viitoare.

Așa se întâmplă și în cazul visului pe care îl ai de când ești copil, așa s-a întâmplat și în cazul meu. Normal că te mai lovești de niște obstacole care apar parcă de nicăieri oricât de documentat ai fi. Totuși, în momentul în care le vezi și conștientizezi că poți trece peste ele și le poți rezolva, pare că poți să-ți atingi orice obiectiv.

Etapele construirii unei case sunt identice cu cele pentru îndeplinirea unui vis, așa că m-am hotărât să vă povestesc cum a decurs planul meu de a ajunge să am curaj, să aleg ce îmi place, să-mi ies din zona de confort și să fiu mândră de ce am realizat.

Etapa 1: Documentarea

Înainte de toate, mici copii fiind vrem să fim tot felul de lucruri. De la vânzător de înghețată la agent de salubritate, salvamar sau pompier până la doctor, inginer sau avocet. De multe ori o să vrei să calci pe urmele părinților tăi sau să faci ceva ce ei nu au reușit. Ce e drept e că de cele mai multe ori, până ajungi la liceu te răzgândești de nenumărate ori. La mine, surprinzător a fost că, deși de mică voiam să fiu actriță, pe măsură ce am crescut am trecut la arta, creativitate în general și jurnalism. Așteptați puțin.

Etapa 2: Identificarea modelului de “casa” dorit

Identificarea modelului de vis coincide cu perioada în care te rezumi la un singur vis și lupți pentru el no matter what. Aici ești sigur de ceea ce vrei să faci, știi că asta e potrivit pentru tine și încerci prin orice mijloace să iți concretizezi alegerile și să te concentrezi pe ce ai de făcut ca visul să prindă încet-încet contur. Te lovești de piedici la orice pas. Dacă vrei să faci facultatea de arte oamenii or să-ți spună că o să mori de foame, dacă vrei să faci jurnalismul o să-ți strige că sunt salariile mici ș.a.m.d. Ce trebuie tu să știi sunt următoarele: dacă alegerea ta este de durată sau nu, dacă vezi în aceasta un viitor și dacă este o meserie de durată. Eu nu am intrat la jurnalism și am tocat sociologia, am trecut la ceea ce m-a făcut să iubesc jurnalismul abia la master unde toate parcă s-au legat într-un mod desebit.

Etapa 3: Alegerea structurii

Alegerea facultății poate fi destul de greu. Sunt o grămadă, sunt peste tot și ține foarte mult de tine, dar și de implicarea pe care ești dispus să o oferi. De asemenea ține extrem de mult de ajutorul și sprijinul financiar și nu numai al familiei. Dacă ești din Constanța și vrei să pleci la Timișoara trebuie să știi că aici sunt implicate niste costuri (și nu implică doar banii tăi de buzunar). La mine situația a fost destul de nefavorabilă, dar de bine de rău am trecut peste cu o structură teoretica destul de solidă ca re m-a ajutat mai târziu.

Etapa4: Selecția materialelor

Poate o să urăști de la început facultatea pe care ai pus ochii, poate colegii nu sunt pe plăcut tău, poate materiile pe care trebuie să le memorezi ca pe niște poezii sunt fade și nu te încântă deloc. O să ai dubii, indoieli și o să iei niște hotărâri la rece. O să elimini niște cursuri în favoarea orelor petrecute în compania oamenilor de la care ai ce învață, o să alegi ce iți place, ce simți că te învață cu adevărat ceva și o să mergi la restanțe în toamnă.

Etapa 5: Proiectarea

Se poate întâmplă să realizezi că alegerea pe care ai făcut-o în materie de facultate nu este pentru tine. Poate mama a avut dreptate când ți-a zis că trebuie să te gândești bine și să iei o decizie justificată, bine ancorată în realitate și care să iți garanteze viitorul. Dacă ai vrut să fii artist și ai văzut că ți se împleticește creionul între degete, asta e. De bine de rău ai timp pentru decizia finală. Sunt oamenii care or sa renunțe, care pot să te influențeze. Asta vrei să faci? Mergi inainte!

Etapa 6: Certificatul de “Urbanism”

Ca să ieși pe piață, că să poți începe, ca să te simți întreg și apt  să-ți realizezi visul iți trebuie acest certificat, această diploma. Este o hârtie atât de importantă fară de care visul tău moare sau este greu realizabil. Terminarea studiilor și diploma de licență ori master sau doctorat, anii petrecuți prin biblioteci, nopțile nedormite, examenele prea multe și prea grele, toate se rezumă la această hârtie cu ajutorul căreia poți susține mândru că ai terminat. Iți poți construi căsuța.

Etapa 7: Studiul Geotehnic

Din păcate în foarte puține cazuri ieși din facultate și hop deja ai un job. Trebuie să începi de jos, iar dacă pe timpul facultății nu ai avut cum să iei la cunoștiință, cum să dai mâna cu meseria în sine, acum este cel mai mare examen pentru tine. Cercetezi piața, te documentezi cu privire la ce locuri sunt, unde sunt și dacă oferă ceea te vrei tu. Așteptările pe care le ai, pregătirea pe care o ai stau în balanță. Trebuie să duci un vis mai departe.

Etapa 9: Avize și autorizații

Pam pam pam! Să zicem că ai găsit exact ce voiai. Mai este un hop. Trebuie să iți impresionezi șefi și să le arați oamenilor de la HR din ce ești făcut. Dacă de la ei au un DA atunci ai poarta deschisă pentru ca visul unui copil mic, fară habar de oameni și natura desfășurării lucrurilor, să iasă acum la iveală și să se joace în gradina acelui vis. Nu o să reușești din prima, nu o să iei primul interviu la care te duci și așa înveți ce înseamnă jungla urbană, ce este de fapt acolo afară. Și pentru avize și autorizații iți trebuie răbdare, timp și alte acte. Stai la coadă, te cerți cu doamna de la ghișeu, pleci nemulțumit. Așa și la interviuri, dacă te duci la 5 într-o zi și nu primești răspuns într-o săptămână nu înseamnă că nu ești bun, înseamnă că trebuie să mai încerci. Chiar dacă nu te angajează firma pe care o vânai tu, chiar dacă nu ai venitul la care visezi din prima, toți începem de undeva și așa creștem pe zi ce trece. Poate o să petrece ceva timp de acomodare, poate începi cu o slujbă care nu se potrivește studiilor tale. Nu-I un capăt de țară.

Etapa 10: Construirea efectiva a visului tău.

Daca te trezești într-o dimineață cu un telefon salvator de la o companie al cărei nume nu ți-l mai amintești (pentru că ai trimis sute de CV-uri), care te cheama la interviu sau iți spune că în data de te așteaptă să începi activitatea, indiferent că ești abia trezit din somn sau cu moralul la pământ după toate drumurile și hârtiile pe care le-ai xeroxat și trimis, acum o să simți că într-adevăr viața ta are o direcție. Mergi pe un drum, ești independent, ai propriile picioare pe care să te bazezi la fiecare pas și poți să-ți clădești visul.

Viața, este visul meu. Oricât de greu ar fi, oricâte probleme apar, ca să trăiești și să trăiești frumos este visul suprem. Fă ce iți place, bucură-te, zâmbește și totul vă fi bine! Totul depinde de tine. Totul este în fata. Sub acoperișul pe care ți-l cladești zi de zi ca o călătorie frumoasă.

“Viitorul aparține celor care cred în frumusețea viselor lor”. Eleaonor Rosevelt

Articol scris pentru SuperBlog 2020 – spring edition. Proba 9

One Reply to “Un vis pe structuri solide”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *